Welke straf bij een verkeersovertreding?

In de tweede aflevering van De Rechtbank krijgt een bumperklever een boete van 390 euro opgelegd door rechter Jan Krol. Lang niet alle verkeersovertredingen worden door de rechter behandeld.

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

Een kleine overtreding wordt minder hard bestraft, dan een grove overtreding. De straffen variëren tussen een boete en het innemen van het rijbewijs of voertuig. Daarnaast maakt het ook nog uit of u eerder een overtreding hebt begaan.

Begaat u een zware verkeersovertreding, dan krijgt u een dagvaarding. Een dagvaarding is een oproep om - in dit geval - voor de strafrechter te verschijnen.
In het geval van de jongen uit aflevering 2 van De Rechtbank wordt bumperkleven als een zware overtreding gezien. Dat is de reden waarom hij zich voor de rechter moet verantwoorden.

Voor bepaalde, relatief zware (verkeers)overtredingen biedt het Openbaar Ministerie soms een transactie aan. Een transactievoorstel is een voorstel van de officier van justitie. Het is geen opgelegde straf, maar een voorstel tot betaling van een geldbedrag om strafvervolging via de rechter te voorkomen. Beroep of bezwaar is niet mogelijk. Als de transactie niet wordt betaald, zal de zaak alsnog voor de rechter komen. Als u vaker een hoge boete heeft gehad, dan kan dat een reden zijn om een dagvaarding te krijgen.
 

Sancties bij snelheidsovertredingen

De meest voorkomende boetes hebben te maken met snelheidsovertredingen.
Een opsomming van de sancties:

Tot 30 km per uur te hard:
De zaak wordt afgedaan met een boete. U krijgt een acceptgiro thuis en de overtreding wordt niet geregistreerd (op een strafblad).

Tussen de 30 en 50 km per uur te hard:
Overtreding wordt geregistreerd en u krijgt een extra hoge boete. In principe hoeft u niet voor de rechter te verschijnen, wel als het vaker voorkomt.

Meer dan 50 km per uur te hard:
De politie kan ter plekke uw rijbewijs innemen. De rechter bepaalt wanneer u uw rijbewijs weer terug krijgt. De rechter kijkt hierbij of u eerder uw rijbewijs bent kwijt geweest of een hoge boete heeft gekregen. Ook zal de rechter een hoge boete of een andere straf opleggen, zoals een taakstraf.

Rijdt u de dubbele toegestane snelheid of harder?
De politie kan uw auto of motor in beslag nemen. U bent uw voertuig dan in ieder geval een tijd kwijt. De rechter bepaalt uiteindelijk de straf en of u uw auto of motor terug krijgt. Vaak wordt het rijbewijs dan ook een tijd ingehouden.
 

De top 10 ergernissen in het verkeer (bron: infonu.nl)

De politierechter veroordeelt in de tweede aflevering van De Rechtbank een bumperklever tot een boete van 390 euro. Hieronder de top 10 ergernissen in het verkeer uit 2011.

1. Bumperklevers
2. Agressief Rijden
3. Rijden met alcohol en/of drugs op
4. Geen richting aangeven
5. Onnodig links rijden
6. Te hard rijden binnen de bebouwde kom
7. Op het laatste moment ritsen
8. Rechts inhalen
9. Zondagsrijders
10. Drempels

 

Het NCRV-programma De Rechtbank wordt iedere dinsdag om 22.20 uur uitgezonden op Nederland 1.

Heeft u een vraag over verkeersovertredingen? Stel uw vraag in het forum.
Bekijk ook andere zaken over overtredingen.