Yvonne Sneevliet, rechter sector handel in De Rechtbank

Yvonne Sneevliet, rechter sector handel in De Rechtbank

getrouwd en moeder van 2 dochters
37 jaar
rechter sinds 2003

 
‘Als rechter weeg je heel nauwkeurig alle voors en tegens.’

De angel uit een geschil halen, dat is wat de rechtspraak voor Yvonne Sneevliet zo bijzonder maakt. “Het onderliggende geschil heeft vaak niets met het juridische te maken. Als je dat dan als rechter op kunt lossen, draag je automatisch een beetje bij aan een betere samenleving.”
 
Wat dat betreft heeft Yvonne geen spijt dat ze haar jeugddroom, stewardess worden, niet heeft doorgezet. En ook de zes jaren in de advocatuur wegen niet op tegen de baan die ze nu heeft: rechter in de handelssector. “Als advocaat had ik er soms moeite mee om een standpunt van een cliënt in te nemen. Terwijl je er natuurlijk voor 100% moet gaan. Als rechter bekijk je de standpunten van alle partijen, weeg je heel nauwkeurig alle voors en tegens. Dat spreekt me aan.”
 
De mooiste zaken zijn die waarbij je met echte dilemma’s te maken krijgt. Zo haalt Sneevliet een zaak aan van een Jehova's-getuigen echtpaar. Zij hadden bezwaar ingesteld tegen een beslissing van het Ministerie van Justitie. “Het echtpaar kon zelf geen kinderen krijgen, en wilde graag een kind adopteren. Iedereen in Nederland die een adoptieprocedure wil starten, moet een zogenaamde beginseltoestemming van het Ministerie van Justitie krijgen. Een van de vragen die ze moesten beantwoorden was, zult u uw adoptiekind alle medische zorg aanbieden? Vanwege hun geloofsovertuiging wilden ze die vraag niet beantwoorden. Want een bloedtransfusie mag binnen de Jehova's-getuigen gemeenschap niet. We hebben deze zaak op zitting meervoudig behandeld, vanwege de complexiteit. Uiteindelijk hebben we het verzoek van het echtpaar afgewezen, dat was juridisch de juiste beslissing. Maar tegelijkertijd besef je ook dat je ze een kind ontneemt, en dat de impact van onze beslissing op het leven van die mensen enorm is.”

» Ga naar alle rechters
» Lees meer over het programma De Rechtbank