Geen blad voor de mond

Still van de Rijdende Rechter uitzending Geen blad voor de mond
Geen blad voor de mond, uitzending, 35 minuten
dinsdag 7 september 2010
Meester Visser buigt zich over de regelgeving in een zorginstelling. Ernst Sieswerda voelt zich totaal niet serieus genomen door de directeur van zijn woonvoorziening, Thom de Jager. Ernst heeft een spierziekte, hij zit in een rolstoel en is volledig afhankelijk van de zorg. Toen zijn keuken werd vernieuwd, escaleerde de problemen. Het nieuwe aanrecht voldoet volstrekt niet aan de wensen van Ernst. De keuken is niet aangepast aan zijn handicap. Thom de Jager vindt dat Ernst zeurt en zegt dat hij daar geen recht op heeft. Met zijn handicap is hij verplicht om gebruik te maken van de centrale keuken. Anders moet hij maar zelfstandig gaan wonen. Kortom: vertrekken. Presentatie: Jetske van den Elsen.
Ben je het eens met de uitspraak…
Zit jij met een conflict? Plaats het op het forum

Login via Facebook en laat hier je reactie achter

Reacties van voor 2016, u kunt niet meer reageren

Wat vond u van de eerste aflevering van het nieuwe seizoen?

Wat een vervelende,ondankbare man in die rolstoel.Heeft te veel noten op zijn zang.Jammer,die uitslag had anders moeten zijn.
Snap niet dat dit gedrag getollereerd wordt van deze man.

Mijnheer is hdelemaal niet vervelend en ondenkbaar. Hij heeft gewoon recht als inval. man op een fatsoenlijk en normaal aangepast aanrecht.
De heer van de instelling moet gewoon verdwijnen !!!!
Heeft geen gevoel voor mensen die aangepast moeten wonen.

Tja m.a.d. Groothuis,
De vraag is wie het gevoel moet hebben, deze jongenman maakt misbruik van zijn gehandicapt.
Bovendien had deze man een aanrecht zoals iedereen in dat huis, maar juist hij heeft het kapot gereden, en dan maar zeuren.
Daarbij had de rechter deze uitspraak moeten herroepen na de uitlatingen van "als de directeur maar cyaankali kon verdragen"
Hier kan men uit opmaken dat deze jongen niet helemaal spoort.

Beste Johnmarie,
De twee deskundigen gaven heel te kennen dat het normaal is dat de woning dusdanig wordt aangepast dat je niet alles niet kunt kapot rijden. Dat is dus iets normaals!
Ik ga een stap verder. Die DIRECTEUR gaf als voorbeeld dat Ernst niet eens de aardappels kan afgieten omdat hij zich dan verbrand door de eerst de beste ongecontroleerde beweging. Hierop gaf Ernst het antwoord dat er hulpmiddelen voor zijn en hoe die werken. De twee deskundigen achter hem zaten eenduidig JA te knikken. Betekent dat die directeur geen kennis heeft van de behoeften en wat er op de markt is. Anders wist hij wat er op de markt is en kon hij niet overal tegen aan gereden!

Verder, die persoon heeft een spierziekte en kan me voorstellen dat zijn controle ietswat ongecontroleerd is. Verder kan ik me voorstellen dat de uitlatingen van een gehandicapt persoon iets wat 'ongenuanceerd' zijn, wat misschien ook deels veroorzaakt wordt door de handicap en misschien door het slepende conflict. Of denk jij dat binen één dag besloten is dit voor de rijdende rechter te brengen.

ik kan me voorstellen dat de persoon achter deze reactie ook gehandicapt is anders zou hij wel rekening houden met de aard van zijn handicap en inzien dat hij niet kan wat hij wil anders zat hij daar niet. in hond afpakken dat beest heeft geen leven als hij kon stond hij op de vloer te stampen 'ik wil het 'ikwilhet 'ikwilhet'!!! ook gehandicapten mogen en kunnen volwassen worden

Hond afpakken? Heb ik iets gemist want volgens mij ging de uitzending niet over het welzijn van de hond.
Ik heb alleen maar een man gezien die directeur is van een zorginstelling en totaal geen gevoel voor mensen heeft. Misschien is Ernst wel een zeurpiet maar in deze zaak had hij groot gelijk. Die keuken zag er toch ook niet uit! En dan ook nog met droge ogen beweren dat zijn vrouw een twee-kleurig aanrechtblad wel 'speels' zou vinden. Belachelijk. Als je een handicap hebt wil dat niet zeggen dat je ook maar alles hoeft te pikken, dat je minder bent dan Jan en alleman. Ik pleit: nieuwe keuken erin, directeur er heel snel uit!!

Die directeur hoeft helemaal geen kennis te hebben van de behoeften van zelfstandig wonende gehandicapten en de markten die voorzien in die behoeften, want er zitten helemaal geen zelfstandig wonende gehandicapten in zijn zorgcentrum. In dat centrum werken niet-gehandicapte mensen die zonder speciale hulpmiddelen een pan aardappelen kunnen afgieten en ook nog eens voor de inwonende cliënten kunnen prakken.

Ernst wil graag van twee walletjes eten: verzorgd worden en zelfstandig zijn. Dat mag natuurlijk, mensen mogen van zoveel walletjes eten als ze willen en ik zal hier dan ook geen waardeoordeel vellen. Is het echter rechtvaardig dat de samenleving betaalt voor Ernst's wallenbezoek? Ik vind van niet: als hij zelfstandig kan wonen, dan moet hij dat vooral doen en de samenleving hem daarin financieel ondersteunen; kan hij dat niet, dan wordt hij op een andere manier ondersteunt. Concluderend: of Ernst is een zeiksnor die een speciale behandeling eist, simpelweg omdat hij er van overtuigt is dat hij de meest speciale persoon op deze aardkloot is; of hij heeft een andere indicatie nodig en moet op zichzelf gaan wonen. Als hij dat laatste doet wens ik hem alle aangepaste keukens en aardappelafgietsystemen toe die hij maar wil hebben.

Enorme held. Dit is tenminste een reactie met verstand.

Inderdaad. Het is het één of het ander. Het liefst had ik dat alle gehandicapten in Nederland 10 man personeel om zich heen hadden lopen, maar helaas heeft alles een prijs en moet er worden afgewogen wat nodig is en wat niet. Ik vind dan ook dat een gehandicapte die elke dag kan aanschuiven voor een gezonde maaltijd niet moet klagen dat hij niet zelf óók een op-en-top keuken tot zijn beschikking heeft. En als hij zo goed zou kunnen koken, dan zit hij op de verkeerde plaats en kan hij beter in een zelfstandigere inrichting gaan wonen.

Overigens; het argument dat Ernst zoveel recht op een eigen fatsoenlijke keuken heeft om het feit dat hij 'helemaal' de moeite heeft genomen om naar de rijdende rechter af te stappen is naar mijn idee onzin. De een noemt dit wilskracht, de ander noemt het simpelweg verveling.

Pagina's