Klimmen of trimmen in Limmen

Still van de Rijdende Rechter uitzending Klimmen of trimmen in Limmen
Klimmen of trimmen in Limmen, uitzending, 30 minuten
dinsdag 17 februari 2015
Meneer Baltus woont in Limmen en heeft een groot stuk grond achter zijn huis. Deze grond grenst aan de tuinen van de families Draafsel, Kuiper, Broersma en Stapel. Nu is er jaren geleden een beukenhaag geplant tussen de vier huizen en het erf van meneer Baltus. Die beukenhaag is inmiddels uitgegroeid tot joekels van bomen. Een doorn in het oog voor meneer Baltus, want hij wil de haag op twee meter hebben. Hij heeft last van de bomen omdat ze rommel en schaduw veroorzaken. De vier buren zijn echter niet van plan om de bomen te snoeien, want ze willen niet op de rommel op het terrein van Buurman Baltus uitkijken. Ze willen juist dat die bomen zo hoog zijn. Ook is Baltus het niet eens met de erfafscheiding, want volgens hem hebben de families grond van hem afgepakt. Mr Visser moet maar snel naar Limmen komen.
Ben je het eens met de uitspraak…
Zit jij met een conflict? Plaats het op het forum

Login via Facebook en laat hier je reactie achter

Reacties van voor 2016, u kunt niet meer reageren

Duidelijke uitspraak, wees zuinig op de bomen ;-)

Het was een verwaarloosde haag die uitgegroeid is tot een stel kromme bomen, die daar niet voorzien waren

Leuk verzonnen zo'n norm van 2 uur zon per dag op de gevel! En wat als dat nou uitsluitend 's ochtends vroeg is?
Ik heb ook voor het eerst van mijn leven een tuin op het zuiden; alleen wil er niks groeien omdat er geen zon is dankzij de bomen van de achterburen.
En in de zon zitten kan alleen 2 maanden in de zomer als de zon op zijn hoogst staat en het dus te heet is.

Volgende keer beter opletten als je een woning koopt.
Maar misschien is het voor u nog niet te laat en is de kwestie met de bomen van uw achterburen nog niet verjaard. De doorgegroeide haag van de buren van Baltus was volgens de uitspraak wel verjaard. Het punt is dus niet zozeer de ontstane overlast, maar hoe lang je wacht voordat je gaat klagen. Wie lang zwijgt, stemt toe.

Ja, maar houthakker, stel dat iedereen zo zou denken, dan zou er geen boom meer staan. De één klaagt over overlast van blad, de ander over te weinig zonlicht, etc etc. En de boom of bomen die de één prima vindt, kan het zonlicht weer wegnemen van een ander. Als je we rekening gaan houden met de wensen van elk individu, juist dan wordt het een erg kale en troosteloze bedoeling en omgeving en zal veel groen verdwijnen. Ook moeten dingen afgewogen worden. Voorbeeld; het is jammer voor die meneer dat zijn verhuur eronder te lijden heeft (al blijft dit natuurlijk een veronderstelling en niet meer dan dit), mag dit dan een reden zijn om heel veel bomen neer te halen? Ik vind van niet, want zoveel bomen om zagen vind ik niet in verhouding staan met de wensen van meneer, hoe vervelend dit ook misschien kan zijn voor dit individu.

Ik heb een boom voor mijn raam, en ben er erg blij mee. Naast dat ik van bomen houd, geeft het mij bovendien de nodige privacy, en neemt het teveel aan zonlicht weg waardoor het in de zomer binnen tenminste nog uit te houden is.

Wat ik ook niet begrijp is dat de huurders van de betreffende man klagen over de bomen. Waarom wonen ze dan in een groene omgeving? Ga dan lekker in de stad wonen met een groot raam op het zuiden. Nee, maar dat willen ze dan ook weer niet. Men wil én én, en dat gaat nu eenmaal niet altijd.

Precies hetzelfde hebben wij, ook een tuin op het zuiden. Het zou niet verkeerd zijn om onze krachten te bundelen om gezamenlijk een oplossing voor deze problemen tot stand te brengen. Ook wij hebben een tuin op het zuiden en kunnen niet tuinieren terwijl dit onze hobby is. Idd als de zon hoog staat dan komt er zon maar dan heb je het over hitte.

Een haag is een haag en zijn geen bomen, als iedereen die een haag heeft er niets aan zou doen kreeg je een mooie troep van kromme bomen zoals hier te zien is.
De arrogantie straalde van de verweerders af, maar zo gaat het meestal wel, buitenstaanders komen in een dorp wonen en maken de wetten uit.
Zo stelt de rijdende rechter niets meer voor.
En waarom moet meneer Baltus aan de schutting mee betalen, hij kan ze op zijn eigen erf zetten als hij dat wil.
Wat het publiek stemt is ook altijd de uitslag van de rechter, anders komt de rechter niet geloofwaardig over.

Meneer Baltus moet aan de schutting mee betalen, omdat dat nu eenmaal wettelijk zo is bepaald. Een erfafscheiding wordt bij voorkeur op de erfgrens gezet en bekostigd door beide buren.
Dat buitenstaanders de wet uitmaken is natuurlijk klinklare nonsens. De wet geldt voor iedereen, dus zowel voor dorpelingen als voor nieuwkomers. Daarbij zijn de meeste wetten landelijk (en steeds vaker zelfs Europees) en laten de dorpen nu ook bij Nederland c.q. Europa horen.

Is vaak zo met buitenstaanders van Rengs, passen zich moeilijk of helemaal niet aan, in de landelijke opzet gebeurt dat evenmin, mensen zijn overal hetzelfde.

Dat is inderdaad vaak zo dat nieuwkomers nog al eigenwijs zijn.
Ook ik woon (weer) in mijn geboortedorp, maar ik snap wel dat dit niet betekent dat ik meer te vertellen heb dan mijn nieuwe buren. Ook hier is wel eens iemand nieuw naast een varkensboer komen wonen en daarna gaan klagen over de stank. In een woord: belachelijk.
Maar zoiets is hier volgens mij niet aan de hand.
Die bomen zijn al oeroud, ouder dan sommige dorpsgenoten die commentaar hadden op de zogenaamde nieuwkomers. Die Bomen stonden er al toen deze buren er kwamen wonen en ook toen meneer Baltus met zijn huisjes is begonnen, tenminste die zien er voor mij niet zo oud uit. Ik weet het niet zeker , maar denk dat ze er zelfs al stonden toen de klager dat huis zelf kocht/ overnam.
Met andere woorden: het gaat over een bestaande situatie, iets dat oorspronkelijke bewoners zouden moeten weten en snappen.
het is misschien niet de wet, maar wel mijn logica dat je toch aardig belangrijke redenen moet hebben om te gaan zeuren over een BESTAANDE SITUATIE. Vergelijk dit ook even met die varkensboer.. het is toch volstrekt onredelijk om die beste man in de weg te zitten terwijl je had moeten weten dat het stinkt toen je je huis kocht? Is een situatie niet zoals jij het wilt.. ga er dan niet wonen!!

Pagina's